czereśnie

Czereśnie. Czy mają właściwości zdrowotne?

Czereśnie czy warto je jeść?

Czereśnie to jeden ze smaków naszego dzieciństwa. Tym typowym polskim owocem zajadaliśmy się dwadzieścia, trzydzieści i czterdzieści lat temu. Zajadamy się nim również dzisiaj. W każdym sezonie czereśnie są dostępne w supermarketach i „zieleniakach”, ale wiadomo, że najlepiej smakują te, które się zerwie samemu. Oprócz uzależniającego smaku i przyjemnego sposobu jedzenia, mają też kilka wartości zdrowotnych. Co dokładnie wiemy o czereśniach pod tym kątem?

Właściwości fizyczne i chemiczne czereśni

O czereśniach wiemy np. to, że składają się z wody w aż 80%. Zawierają liczne minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Mogą one wpływać korzystnie na kondycję naszej skóry a także na tarczycę i stawy. Sekret ten poznali już pierwotni mieszkańcy Turcji i Kaukazu, bo to właśnie stamtąd one pochodzą. Wiemy dzisiaj, że czereśnie stosowano w dawnej medycynie ludowej. To jednak nie owoce były najważniejsze ale kwiaty i liście. Stosowano je w leczeniu chorób wątroby i serca. Wytłaczano także olejek ze zmiażdżonych pestek, aby uzyskać działanie rozkurczające.

Cyjanidyna. Czym jest i do czego nam się przydaje?

Cyjanidyna zawarta w czereśniach ma dla nas kilka dobrych wiadomości. Przede wszystkim stosuje się ją u pacjentów z artretyzmem, aby zmniejszała ból, który wywołują kryształki kwasu moczowego. Warto tu wspomnieć, że do leczenia artretyzmu wykorzystuje się także witaminę B, którą również znajdziemy w czereśniach.

Czy czereśnie wspierają pracę serca?

Może powiedzieć, że jedzenie czegokolwiek, co nam smakuje, leczy nasze serduszko. Byłoby to jednak stwierdzenie prawdziwe jedynie na poziomie metaforycznym. Są jednak pewne powody, aby twierdzić, że jedzenie czereśni naprawdę może mieć korzystny wpływ na naszą „pompę”. Zwróćmy uwagę na to, że owoce zawierają dużą ilość potasu, który między innymi wspiera regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Samo ciśnienie krwi to nie wszystko, w czym pomóc mogą czereśnie. Zauważmy też, że te pyszne czerwone kuleczki zawierają dużą dawkę jodu. Można oszacować, że zawierają go więcej niż wiele ryb morskich. Pierwiastek ten wspiera produkcję hormonów tarczycy, dzięki którym możliwa jest chociażby poprawna przemiana materii.

Nie zapominajmy też o ich korzystnym wpływie na uklad pokarmowy. Zwłaszcza jeśli mówimy tych owocach, które są kwaśne w smaku. Zawierają one dużo kwasów organicznych, dzięki którym możliwa jest lepsza regulacja pracy przewodu pokarmowego. Do tego dochodzi pobudzenie pracy trzustki. Nie oznacza to, że te słodsze do niczego się nie nadają. Okazuje się, że wpływają one na przewód pokarmowy łagodząco oraz działają moczopędnie.
Są też pewne przesłanki sugerujące, że czereśnie mogą spowolnić proces starzenia. Czynnikiem odpowiedzialnym za takie działanie miałaby być zawartość przeciwutleniaczy. O ich zawartość może świadczyć kolor skórki. Im jest ciemniejszym, tym więcej w owocu przeciwutleniaczy.