herbata

Herbata – rodzaje i właściwości

Herbata – czarna, zielona czy czerwona?

Herbata to jeden z najczęściej pitych przez nas napojów. Może nie jest ona kojarzona jakoś szczególnie z naszą kulturą, w przeciwieństwie do Chin czy Wielkiej Brytanii, ale jednak gości ona na stałe w naszym menu. Jedni piją herbatę do obiadu, inni po południu dla relaksu. Wiemy też, że istnieją różne rodzaje herbaty. Czym się one różnią między sobą i jaka najbardziej pasuje do nas?

Herbata czy herbatka?

Oprócz herbaty w sklepach możemy kupić także herbatki. Jaka jest różnica? Otóż mianem herbatki przyjęło się nazywać wszelkie susze, służące do parzenia naparu, które nie są herbatą. Dlatego właśnie pijemy herbatkę rumiankową albo herbatkę rumiankową. Żadna z nich nie jest jednak prawdziwą herbatą, czyli rośliną z rodzaju kamelia. Nie oznacza to oczywiście, że nie warto ich pić.

Nazwa herbata – etymologia

Nazwa tego napoju w naszym języku jest kolejną rzeczą świadczącą o unikalności naszego języka. Otóż większość języków na świecie zapożyczyło nazwę tej rośliny (lub tego napoju) od jednego z dwóch słów. Jednym z nich jest chińskie „cha” a drugim minnańskie „te”.

Z tego pierwszego pochodzi chociażby czeskie čaj albo tureckie Çay. Od tego drugiego zaś mamy np. angielskie „tea” albo niemieckie „tee”. Można by długo wymieniać, gdyż większość języków (a przynajmniej europejskich) będzie posługiwać się nazwą podobną do tych. Język polski jednak zupełnie się z tych schematów wyłamuje. Zamiast tego używamy łacińskiego rdzenia herba oznaczającego zioło lub trawę.

Czarna czy zielona?

W Polsce najpopularniejsza jest zdecydowanie czarna herbata. Znana jest z działania pobudzającego dzięki zawartej w niej teinie. Oznacza to, że możemy ją z powodzeniem pić zamiast porannej kawy. Zwykle nie parzymy jej zbyt długo, gdyż robi się wtedy zbyt mocna. Ta herbata najczęściej pojawia się na polskich stołach, gdy częstujemy napojem gości. Najczęściej u nas pije się ją z cukrem, choć brak w cukru wcale nie umniejsza jej smaku. Znanymi rodzajami czarnej herbaty są na przykład Earl Gray czy English Breakfast.

Czym się różni zielona herbata od czarnej? Zielona daje nam wybór, czy chcemy czuć się uspokojeni czy pobudzeni. To czy nasz napój nas pobudzi czy zrelaksuje zależy od sposobu parzenia. Jeśli będziemy parzyć ją krótko (do trzech minut), to susz wydzieli znaną już nam teinę. Dzięki temu napój da nam lekkiego kopa.

Jeśli jednak będziemy parzyć ją trochę dłużej, to działanie teiny zacznie się neutralizować. Dzięki temu otrzymamy łagodny, relaksujący napój, który możemy bez problemu wypić przed snem. Nie będziemy musieli się wtedy obawiać, że wypity napar zaburzy nasz sen. A więc bierzmy filiżankę w dłoń i dobranoc.

Czerwona herbata – co to jest?

O ile każdy ma świadomość istnienia czarnej i zielonej herbaty, tak czerwona mogła nam umknąć. Nie jest to najpopularniejszy produkt w Polsce, ale nadal warto się takiej napić. Choćby raz dla spróbowania. Jednym z najpopularniejszych gatunków jest pu-erh, która skutecznie pobudza pracę jelit. Trudno jednak powiedzieć, czy jej działanie można określić jako szczególnie pobudzające lub uspokajające. Ale na pewno warto wypić ją dla smaku. W przeciwieństwie do czarnej czerwona herbata wymaga trochę dłuższego parzenia. Dopiero po kilku minutach będziemy w stanie wydobyć z suszu niezbędne walory smakowe. A czy nie tego pragną smakosze herbaty?