Makaron z sosem alfredo – pomysł na obiad
Praktycznie każdy zna to uczucie, kiedy robi listę zakupów i nie ma żadnego pomysłu co zjeść na obiad. Jeśli wypróbowaliśmy już tysiące przepisów i wszystko nam się znudziło, to zaczynamy szukać inspiracji gdzie indziej. Zainspirować nas może na przykład pomysł sos alfredo i jego zastosowanie w daniu makaronowym jak przyrządzić taki sos?
Oto lista składników, która będzie nam potrzebna:
- Makaron wstęgi
- Pieczarki
- Świeży szpinak
- Ser żółty w kawałku
- Masło
Sos alfredo – jak zrobić?
Na początek będziemy robić dwie rzeczy jednocześnie, czyli gotować makaron oraz przygotowywać sos. Jeśli wolimy się skupić na jednej czynności naraz, to oczywiście możemy najpierw ugotować makaron, a dopiero potem przejść do sosu. To już zależy od nas. W gotowaniu makaronu żadnej większej filozofii nie ma, więc przejdźmy od razu do sosu. Do jego przygotowania przyda się patelnia, na której rozpuścimy masło. Kroimy ser w małe kosteczki i rozpuszczamy je na tym maśle, mieszając. Teraz przyda nam się woda z makaronu, którą dolejemy do naszego rozpuszczonego sera. Niektórym woda z makaronu może się wydać obrzydliwa, ale tak naprawdę zawiera ona cenną skrobię, która nam się teraz przyda. Taka skrobia z makaronu może być naprawdę ciekawym zamiennikiem mąki w naszym sosie lub zupie.
Po chwili, gdy sos robi się jednolity, możemy dodać liście szpinaku i pieczarki. Pieczarki w tym wypadku dodajemy surowe, ale pamiętajmy, że musimy znać swój organizm. Jeśli ktoś ma problem z trawieniem surowych pieczarek, może je najpierw podgotować albo podsmażyć. Ewentualnie też zawsze możemy z nich zrezygnować. Na końcu dodajemy do tego ugotowany makaron i mieszamy tak, aby cały był obleczony w sosie. Starajmy się zrobić to tak dokładnie, aby jak najmniej sosu zostało na patelni. Profesjonalny kucharz zamiast mieszania, będzie zręcznie podrzucał zawartością swojej patelni, ale to wymaga nie lada zręczności. Jeśli chcemy potrenować, to możemy popatrzeć, jak robi to Karol Okrasa.
Modyfikacje przepisu
Oczywiście jak zawsze można wprowadzać lekkie zmiany do przepisu. Na przykład zamiast szpinaku możemy dodać brokuły. Brokuł w sosie serowym jest naprawdę pyszny i może pozytywnie zaskoczyć nawet tych, którzy tego warzywa nie lubią. Niektórzy dodają także szynkę lub boczek, co może dodać nutkę mięsnego posmaku, dobrze komponującego się z serowym sosem i makaronem. Jeśli mamy dobre wyczucie, to możemy spróbować dolać do sosu trochę mleka albo śmietany. Można zrobić to miedzy innymi w celach kosmetycznych, aby sos był nieco bielszy.