syrop z cebuli

Syrop z cebuli – tradycyjny sposób na przeziębienie

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych domowych sposobów na przeziębienia. Praktycznie każdy z nas pamięta go z dzieciństwa. W większości przypadków najprawdopodobniej chęć zrobienia syropu z cebuli była pierwszą reakcją babcia na wieść o przeziębieniu wnuka. Większość osób pewnie ignoruje przeziębienie i z perspektywy czasu raczej uważa babcię za nadgorliwą panikarę. Mimo to okazuje się, że domowe sposoby bywają wcale nie takie głupie. Jaki jest sekret syropu z cebuli?

Cebulę wykorzystuje się w kuchni od tysiącleci, ale jej zastosowanie kulinarne to nie wszystko. Już nasi najstarsi przodkowie stosowali ją w celach leczniczych. Nierzadko okazuje się, że taka ludowa medycyna ma naprawdę naukowe uzasadnienie. W tym wypadku jednym z naukowych aspektów jest zawartość w cebuli fitoncydów, które hamują rozwój mikroorganizmów. Oprócz cebuli roślinami, zawierającymi je, są na przykład czosnek i jałowiec.

Kiedy stosuje się syrop z cebuli?

Nasze babcie i mamy zwykle przygotowywały nam syrop z cebuli, gdy pojawiały się u nas pierwsze objawy przeziębienia. Kiedy zaczynaliśmy kichać albo kaszleć, to nasze babcie już doskonale wiedziały, co się święci. Nie czekały więc biernie na rozwój wydarzeń, tylko brały się za robienie syropy z cebuli. Szybko kroiły kilka dużych cebul, zasypywały je cukrem i czekały, aż mikstura będzie gotowa. Nie były to wcale jakieś podejrzane znachorskie sztuczki. Nawet lekarze są zgodni co do tego, że taki syrop warto zażywać.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Zrobienie takiego syropu jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego tylko dwóch składników czyli cebuli i cukier. Przepis na syrop z cebuli to jedynie kilka kroków. Najpierw musimy pokroić cebulę. Niektórzy zalecają, aby posiekać ją drobno, ale są różne metody. Następnie wrzucamy cebulę do słoika warstwami. Każdą warstwę zasypujemy cukrem. Gdy już mamy słoik wypełniony kawałkami cebuli i cukrem, to możemy odłożyć go na ok. 5 godzin. W tym czasie cebula zacznie puszczać soki.

Cebula – właściwości lecznicze

Cebula, a konkretnie syrop, działa dezynfekcyjnie i kojąco. Dlatego zaleca się go zażywać podczas infekcji gardła. Warto wspomnieć też o witaminach, w które jest bogaty. Są to witaminy A, B1, B2, C i PP. Oprócz tego zawiera pierwiastki, które mają korzystne działanie dla naszego zdrowia. Jest to między innymi cynk, który poprawia odporność. Oprócz tego cebula zawiera wapń, fosfor i selen. Syrop z tego warzywa może się przydać także podczas leczenia anemii choćby ze względu na wysoką zawartość żelaza. Ciekawe jest też, że syrop może pomóc z katarem. Wystarczy namoczyć nim wacik i na chwilę włożyć do nosa. U dzieci wystarczy, że posmarujemy nim okolice nosa. Stosowanie takich metod na pewno pomoże w walce z objawami przeziębienia.

Jeśli zaś chodzi o zawartość witamin, to pamiętajmy, aby stosować zbilansowaną dietę. Zażywanie jednego specyfiku w kółko może nie wystarczyć, aby zadbać o nasze zdrowie. Dlatego dbajmy oto, aby stale dostarczać naszemu organizmowi witaminy poprzez jedzenie określonych warzyw i owoców. Chodzi o takie warzywa jak brokuły, marchewki, seler czy natka pietruszki. Jeśli chcemy być zdrowi i silni musimy dbać o siebie kompleksowo.