W zdrowej porannej rutynie powinno pojawić się miejsce na szklankę ciepłej wody z cytryną. Do bazowej mikstury można dorzucić jeszcze jakieś przyprawy – np. kardamon, cynamon lub kurkumę albo też odrobinę miodu, by wprowadzić do niej dodatkowe właściwości odżywcze, a także zadbać o jej smak i wypić ją z jeszcze większą przyjemnością.
Picie wody z cytryną
Woda z cytryną rano nawadnia lepiej niżeli sama zwykła woda. A to ważne, by jednak po całej przespanej nocy zadbać o nawodnienie organizmu, który po kilku lub kilkunastu godzinach bez płynów na pewno jest wysuszony i od środka, i od zewnątrz. Nie ma natomiast lepszego i lepiej nawadniającego płynu od wody. Dodatek cytryny ma natomiast dostarczać dodatkowych składników odżywczych, zapewniać szybsze pobudzenie i doładowywać pozytywną energią oraz siłami witalnymi. O dokładnych składnikach odżywczych można przeczytać na portalu www.kcal.pl. To trochę takie wewnętrzne SPA dla organizmu, które można sobie zafundować niemalże za darmo i to już z samego rana, jeszcze przed pracą, by zrobić dla siebie coś dobrego. Proste nawyki potrafią znaczyć naprawdę wiele. Nic dziwnego w tym, że coraz więcej osób praktykuje poranne picie wody z cytryną i bardzo je sobie chwali.
Jakie są więc konkretne korzyści?
Otóż woda z cytryną potrafi dać człowiekowi więcej energii niżeli kawa lub mocna czarna herbata. Ponadto nie przytłacza organizmu i nie podwyższa poziomu stresu, a może go wręcz obniżyć, doprowadzając do spadku poziomu kortyzolu, który potrafi podnieść się w wyniku zwykłego odwodnienia. Duet cytryny i wody zadba o kondycję mózgu, pomoże rozbudzić procesy poznawcze i zwiększy kreatywność. Zapewni też lepszą przemianę materii, która przyda się przed śniadaniem, albowiem to dzięki niej organizm lepiej strawi i przetworzy to, co się do niego wrzuci.
Przygotowanie porannej energetycznej mikstury jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilkanaście sekund. Do ciepłej wody lub wody o temperaturze pokojowej wystarczy wcisnąć sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Taka woda z cytryną może zostać uzupełniona dodatkowymi przyprawami lub słodzikiem – imbirem, kurkumą, miodem albo nawet bazylią.