Dieta osób z nadczynnością tarczycy

Choroba jaką jest nadczynność tarczycy oznacza wydzielanie zbyt dużych ilości hormonów przez ten gruczoł. Wśród skutków ubocznych dolegliwości wymienia się przede wszystkim sporą utratę wagi, co sprawia, że w diecie powinno znaleźć się zdecydowanie więcej kalorii niż dotychczas. Zamiast trzech posiłków należy jeść nawet sześć razy w ciągu dnia. Sprawi to, że uzupełnione zostają deficyty energii.

Nadczynność tarczycy to choroba, która wymaga specjalnej diety. Spadek wagi nie pozwala na zajadanie się słodkościami, Fast foodami oraz innymi niezdrowymi produktami. Wręcz przeciwnie, trzeba bardzo skupiać się na zdrowych produktach lądujących na talerzu.

Dieta musi opierać się przede wszystkim na białku. Należy więc jeść chude mięso, ryby, mleko oraz jego przetwory, a także spore ilości warzyw. Nie może zabraknąć również witaminy A, B1 i C. Występują one przede wszystkim w czerwonej papryce, marchewce, brzoskwiniach, pomidorach, produktach zbożowych, natce pietruszki i cytrusach. Warto też wspomnieć o wapnie, który można znaleźć głównie w mleku i jego przetworach. Każdy posiłek musi być lekkostrawny, dzięki czemu unikniemy problemów z układem pokarmowym. Należy zredukować ilość smażonych potraw i zastąpić je pieczeniem, duszeniem oraz gotowaniem na parze. Z kolei oleje zwierzęce najlepiej zastąpić roślinnymi.

Osoby z nadczynnością tarczycy zmagają się z nadpobudliwością oraz nerwowością. W związku z tym należy całkowicie wykluczyć spożywanie napojów zawierających kofeinę. Chodzi o kawę, herbatę czy gazowane napoje.