Owoce i czekolada to doskonałe połączenie smakowe. Możesz się o tym przekonać, przygotowując mus czekoladowy z gruszką. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby wyczarować doskonały w smaku deser. A to wszystko z łatwo dostępnych składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Jak przygotować mus czekoladowy z gruszką?
Mus czekoladowy wygląda i smakuje zupełnie inaczej niż polewa czekoladowa. Przepis wskazuje na całkowicie inną konsystencję, co przekłada się na nieco inne doznania smakowe.
Niezbędne składniki to:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 12 g cukru pudru,
- 400 ml śmietany kremówki 30%,
- 2 duże gruszki (ok. 130 g każda).
Przygotowanie krok po kroku:
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby miska z czekoladą nie dotykała powierzchni wody oraz aby nie mieszać w trakcie rozpuszczania się czekolady.
- W wysokim naczyniu ubij kremówkę. Gdy stanie się sztywna, dodaj cukier puder.
- Do bitej śmietany dodaj schłodzoną czekoladę i miksuj całość jeszcze przez chwilę.
- Mus czekoladowy przełóż do pucharków i wstaw na chwilę do lodówki.
- Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Udekoruj nią mus czekoladowy.
Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i kawałkami startej czekolady. Tutaj wszystko zależy wyłącznie od twojej kreatywności oraz upodobań smakowych.
Jak zmodyfikować przepis na mus czekoladowy z gruszką?
Ten sam deser możesz przygotować w nieco innej formie. Wystarczy, że – na etapie umieszczania masy w pucharkach – będziesz nakładać krem i owoce naprzemiennie. Dzięki temu nie tylko uzyskasz bardziej wyraziste połączenie czekoladowe, ale i zwiększysz walory estetyczne. Naprzemiennie układany mus czekoladowy i kawałki owoców dadzą efekt warstw.